Is roken wel een verslaving?

Iedereen die denkt verslaaft te zijn aan roken, heeft geleerd dat roken erg verslavend is. Rokers die willen stoppen met roken ervaren ook dat het erg moeilijk is om op wilskracht te stoppen. De commercie wil ons dat ook graag laten geloven. Want er worden miljoenen verdiend met de verkoop van nicotine vervangende middelen en allerlei methodes om te stoppen met roken. Helaas hebben vele rokers ervaren dat ondanks gebruik van deze middelen en methodes het hun niet is gelukt om blijvend te stoppen.

Wat is roken dan wel?
Roken is een enorm ingesleten gewoonte. Het is namelijk gekoppeld aan allerlei dagelijkse activiteiten die je elke dag keer op keer doet. Een sigaret bij het opstaan, voor of na het eten, bij de koffie, als het gezellig is, even een momentje voor jezelf, als je gestrest bent etc. –. Elke keer krijg je bij al deze dagelijkse gebeurtenissen van binnen uit het signaal tijd voor sigaret, tijd voor sigaret, tijd voor sigaret. Als je probeert te stoppen puur op wilskracht, dan ervaar je dat ook als een enorme worsteling, een interne strijd om sterk te zijn tegen al die signalen tijd voor sigaret, tijd voor sigaret.
Een andere risico dat meerdere rokers al hebben ervaren, is dat als het hun gelukt is om op wilskracht te stoppen, ze onverwachts soms na jaren weer aan het roken zijn gegaan. Zoals mijn ex schoonvader die een keer 5 jaar en zelfs een keer 8 jaar van het roken af was. En in een stressvolle situatie een sigaret werd aangeboden en weer voor jaren aan de sigaret en het roken vastzat. Hij was een roker die niet rookte, zou hij een niet-roker zijn geweest dan had hij geen enkele reden om die sigaret aan te nemen en was hij niet-roker gebleven. De sleutel tot het stoppen met roken en nooit meer te roken is dan ook om een niet-roker te worden

Waarom lukt het de ene roker wel om te stoppen met roken en heeft een ander daar heel veel moeite mee? En lukt het telkens niet om het roken definitief te stoppen, ondanks alle mogelijke stoppogingen?

De commercie laat ons maar al te graag geloven dat roken zeer verslavend is en vooral de nicotineverslaving en dat ervaren we dan ook. Of toch niet? Want hoe kan het dan dat je ‘s nachts niet wakker wordt om een sigaret op te steken of dat je een lange vliegreis zonder roken kan doorbrengen, al heb je alvast een sigaret in de hand zodra je weer de gelegenheid hebt om één op te steken. De nicotineverslaving van roken is eigenlijk maar heel gering. De commercie laat ons maar wat graag geloven dat het vooral de nicotine is. Want er worden vele miljoenen verdiend met alle mogelijke hulpmiddelen als alternatief voor nicotine.

Waar zelden over gesproken wordt, is dat roken een hele krachtig ingesleten gewoonte is gekoppeld aan allerlei dagelijkse activiteiten. Bij al die dagelijks activiteiten hoor je een  interne stem, tijd voor een sigaret. Bij het opstaan tijd voor een sigaret, voor of na het eten bij de koffie tijd voor een sigaret, als het gezellig is, of als je een moment voor jezelf wilt tijd voor een sigaret en als je gestrest of gefrustreerd bent, tijd voor een sigaret, tijd voor een sigaret, tijd voor een sigaret.

Als je puur op wilskracht wil stoppen met roken, al dan niet geholpen met nicotine vervangende middelen, dan lever je een heftige interne strijd tegen die sterk ingesleten gewoontes. Het is een strijd tussen je onbewuste en bewuste mind.

Je onbewuste gewoontes zijn sterk ingesleten patronen die opgeslagen zijn in je onbewuste mind. En je onbewuste mind wil vooral niet veranderen en je oude gedrag houden zoals het is.

Vergelijk het maar met een ijsberg. Je bewuste mind, met je wilskracht, is het topje van de ijsberg boven water. Je onbewust mind die je in het rook gedrag wil vasthouden is alles onder water en als die de andere kant op stroomt wordt het heel lastig om te stoppen met roken. De sleutel tot succes is dan ook om het onbewuste te helpen te veranderen.

Niet roken voor de rest van je leven.
De rokers die op wilskracht zijn gestopt met roken zijn eigenlijk rokers die niet roken. Mogelijk heb je zelf al ervaren dat je door een plotselinge gebeurtenis in je leven, na jaren rookvrij,  plotseling weer aan het roken bent.
Zo ook mijn ex schoonvader die eerst 5 jaar en later zelfs 8 jaar van het roken af was, maar in een stressvolle situatie een sigaret werd aangeboden en vervolgens weer voor jaren aan het roken vast zat. Was hij een niet-roker dat had hij geen reden, ondanks de stress, om een sigaret op te steken.

Sleutel tot succes is dan ook om je identiteit van een roker los te laten en je te identificeren als blijer niet-roker voor de rest van je leven.

Wat je ook niet wilt is, dat je rookgewoonten vervangt door andere ongezonde gewoonten zoals snoepen of meer alcohol drinken. En je wilt ook geen ontwenningsverschijnselen ervaren.

Rokers hebben allerlei bezwaren tegen het stoppen, zoals bijvoorbeeld je wordt er dik van, het werk niet van mij en het is niet het juiste moment. Met deze weerstand saboteren zij hun succes.
Hoewel vrijwel elke roker in het nieuwe jaar goede voornemens maakt is juist nu het juiste moment aangebroken om te stoppen met roken. Waarom wachten tot begin van het nieuwe jaar en dan weer je goede voornemens niet zien uitkomen?