Sigaret helpt stress te verminderen

Je hebt mogelijk het idee dat de sigaret je helpt stress te verminderen. Stress van je stressvol bestaan, intensieve baan, mogelijk spanningen thuis, en al dat vele dat van je wordt verwacht. Even een moment voor jezelf nemen, even roken.

Echter fysiologisch is aangetoond dat de stoffen die je met de rook inademt, je lichaam juist in een stress toestand brengen en ook de longen zwaar belasten, waardoor ze hard moeten werken om de rook, dat onnatuurlijk is, te verwerken. 

Dat je roken als ontspannen ervaart, komt doordat je het intern in je hoofd, zo bent gaan labelen.  Wat wel zo is, is dat het roken je de gelegenheid geeft om even ‘op adem’ te komen en je je gedachten even ordenen, omdat je even uit de situatie bent gestapt. Dat kun je ook net zo goed doen door even tot 10 te tellen of even naar het toilet te gaan en even bij jezelf te komen of gewoon naar buiten gaan zonder dat je rookt.

Uiteindelijk is het roken van een sigaret een vlucht, een vlucht uit de situatie die je stress veroorzaakt. De stress veroorzakende situatie wordt op deze manier echter niet beetgepakt. Je hebt jezelf afgeleid met de sigaret en jezelf wijsgemaakt dat je even een moment voor jezelf hebt.

Wat wel werkt, is om op een effectieve manier te leren omgaan met stress en te kijken of je de stress kan voorkomen. En als voorkomen in die situatie nu niet mogelijk is, om dan op een andere effectieve manier je stress verminderen of neutraliseren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *