Rokers roken en niet rokers roken niet

Rokers roken en niet rokers roken niet. Wat hebben ze gemeen?

Rokers hebben een fantastisch excuus om te roken, ze zijn verslaafd.
Welke excuus hebben niet-roker dan om niet te roken? Hebben niet-rokers dan een excuus nodig, vraag je je af? Ja want, wat doen zij dan op die momenten en in die situaties waarin een roker een sigaret opsteekt? Wat voor excuus gebruikt een niet-roker dan in zo’n situatie? In ieder geval niet dat hij verslaafd is aan een sigaret, want hij hoeft hem niet op te steken. De niet-roker hoeft niet te roken, omdat hij andere manieren heeft gevonden om met het dagelijks leven en de uitdagingen die daaraan gekoppeld zijn om te gaan. De niet-roker is daarmee een prachtig voorbeeld voor een roker dat het ook zonder sigaretten kan. Hé hé een sigaret is dus niet nodig.

Echter er zijn niet-rokers die op een andere manier ‘verslaafd’ zijn om met de uitdagingen van het dagelijks leven om te gaan. En er zijn ook rokers die naast het roken mogelijk diezelfde  ‘verslaving’ van de niet-roker ook hebben. Denk daarbij aan veel koffie drinken, veel facebooken, veel tv kijken of veel YouTube filmpjes kijken, veel drinken, veel seks, veel spanning, weinig slaap. Allemaal prachtige ingrediënten om het leven intens te beleven en je werkelijke zelf te verstoppen, al heb je het idee dat jij alles onder controle hebt.

Waartoe ben jij in staat, hoe ziet je leven er uit als je werkelijk ten volle kan leven en je werkelijk alles aan kan, wat er ook op je pad komt, zonder dat je door druk druk druk en vele activiteiten je leven hoeft te ontvluchten. Die veelheid aan veel, is mogelijk zelfs een manier om respectloos met jezelf om te gaan. De enorme belasting die je aan je lichaam geeft door het vele wat je doet, is ongekend. Het is ook ongekend hoeveel het lichaam aankan. En het is ook ongekend hoe geleidelijk aan het lichaam uitgeput en over vol wordt. En vaak pas na vele jaren van zo leven manifesteert zich de ernstige beperkingen van dit gedrag en ontstaan burnout en allerlei fysieke klachten en ziekten. Dat is niet natuurlijk , dat is een gevolg van respectloos ongezond leven. Er is dus wat meer nodig dan alleen maar stoppen met een ongezond gedrag, zoals roken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *