Roken is lekker, het geeft me plezier

Ik hoor nogal eens dat rokers zeggen, dat ze zo genieten van het roken en van de sigaret. En dat ze zich zelf dat pleziertje wel gunnen en niet willen ontnemen.

Dit is een onjuiste denkwijze, dit is ook zo’n valse geloofsovertuiging.  In de loop der tijd heb je je zelf geprogrammeerd dat het roken van een sigaret plezierig en lekker is. Als je terugdenkt aan je 1e sigaretten, was dat een enorme vieze afschuwelijke aangelegenheid. Je hebt je toen echter groot gehouden en je er dapper doorheen geslagen, om er bij te kunnen horen. En het leek wel stoer. Het was fijn ergens bij te horen, in een groep te zijn en je niet meer alleen te voelen. En dat goede gevoel en plezier heb je gekoppeld aan een sigaret en het roken.

Als je een sigaret opsteekt, vraag jezelf dan eens af of de sigaret werkelijk lekker. Is het überhaupt wel iets lekkers en hoeveel geniet je nou echt van die sigaret? Je bent waarschijnlijk al, doordat je inmiddels al een tijdje rookt, mogelijk al vele jaren, gewend geraakt aan de sigaret en zijn die associaties met niet lekker of vies volledig onderdrukt of verdwenen.

De vraag is hoeveel plezier je beleeft en hoe lekker die sigaret is die opsteekt. Mogelijk is het plezier dat je beleeft en dat je aan het roken hebt gekoppeld, juiste het moment dat je even uit de situatie bent en even een moment voor jezelf hebt, door buiten een sigaret te roken. Als je terugkomt is eigenlijk aan de situatie niet zoveel veranderd, behalve dat je er even tussenuit bent geweest.

Het roken is nu ook een automatische handeling voor je, waardoor je er niet meer bewust bij stil staat. En bij vele automatische handelingen zijn we terwijl die verrichten, met iets anders bezig. Zo kan je gedachten de vrije loop laten en jezelf even heerlijk afleiden.

Het is vaak die eerste trek aan de sigaret, die je even dat ontspannen gevoel geeft, even dat pleziertje in je gedachten doet ervaren. En ja daar heb je weer de nicotine die je een plezierig gevoel geeft en dan weer snel verdwijnt.

Hoeveel plezier heb je nu werkelijk aan je laatste sigaret gehad? Kan je je dat nog herinneren, zoals je waarschijnlijk die heerlijke zondagmiddag van vorige week je nog kan herinneren? Dat heb je niet met roken. Je maakt dat jezelf wijs en heb je jezelf door de sigaret een rad voor ogen laten draaien.

Om werkelijk plezierig te ervaren is het goed om je dat bewust te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *