Roken is gezellig en sociaal

Vroeger toen nog overal gerookt mocht worden, werd het roken als een sociale activiteit gezien. Omdat nog heel veel mensen toen rookten en er een saamhorigheid gevoel was. Even contact maken met de ander, even een vuurtje vragen of een sigaret bietsen. Er was een soort wij-gevoel tussen rokers.

Nu de groep rokers kleiner is geworden en er op veel plaatsen niet meer gerookt mag worden, wordt het meer als asociale activiteit gezien, zeker op de werkvloer. Er zijn mogelijk spanningen met je baas of met je collega’s, omdat jij regelmatig rookpauzes neemt en ze daardoor het idee hebben dat jij minder uren werkt en minder werk verzet, waardoor zij een deel van jouw werk moeten doen.

Die saamhorigheid tussen rokers die zal je nog wel ervaren. Nou ja, rokers zijn wel gezellige mensen, er is altijd wel gelegenheid om even een praatje te maken. Dat zelfde geldt overigens ook voor mensen die een hond hebben en hun hond uitlaten, die ontmoeten elkaar ook buiten en raken met elkaar in gesprek. Maar een niet-roker kan dat ook. Je hebt daar geen sigaret of hond voor nodig, het kan ook bij de koffieautomaat of op een ander moment.

Roken is gezellig, ja dat is zeker. Zo heb je jezelf geprogrammeerd, ook weer vanaf die 1e moment dat je bent gaan roken: je voelde dat je opgenomen werd in de groep en dat was fijn. En er waren veel van die momenten waarin je als roker of rokersgroep je even terug kon trekken en dat voelde fijn. En dat ben je gaan associëren met gezellig. En je zal ook mogelijk ervaren hebben dat mensen zeggen Goh doe niet zo ongezellig één sigaret kan toch geen kwaad, neem er nog eentje, alsof het roken van een sigaret gezelligheid creëert en het niet roken van een sigaret ongezellig is. Zo heb je dat intern opgeslagen.

De werkelijkheid is dat er niets gezellig of ongezellig is aan een sigaret. Het is een valse associatie. Je hebt in je onbewuste herinneringen opgeslagen aan gezellige momenten waarin ook gerookt werd en die herinneringen maken dat je deze valse associaties hebt. Mogelijk is nu zelfs het tegendeel waar. Doordat je rookt ga je regelmatig uit de situatie naar buiten en verlaat je de groep mensen die niet roken, is dat zo gezellig?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *